preparatie

Waar let ik op bij aanschaf
De staat van je banden is belangrijk, want ze moeten 7000 mee!  Schokbrekers en remmen niet vergeten. Nieuwe accu is altijd slim. En natuurlijk gewoon alle olie en filters vervangen voor je vertrekt. Een ster in je ruit of een kleine barst is na Marokko een auto met een kapotte ruit. Er zijn nl meer stenen in Marokko dan sterren aan de hemel.

Je kunt eventueel (hier al) een spatscherm onder je auto laten monteren zodat je carter niet beschadigd. Overigens kan dat ook onderweg als het nodig is. Een roofrack is handig, we hebben echter ook gezien hoe ter plekke van een pallet met wat ijzerdraad zo’n ding geïmproviseerd werd in Marokko.

Tijdens onze eerste ritten namen ook wij ongeveer een halve auto aan onderdelen mee. Hiervan gebruikten we dan één filter, één koplamp en een as. Het gros was dus niet nodig. Alhoewel we weten dat garanties uit het verleden geen garanties voor de toekomst bieden zijn raden we aan vooral de basics mee te nemen. Vooral niet teveel.

Bij de aanschaf is het de moeite te kijken naar de APK datum. Gekeurd na 30 april 2021 is gekeurd tot 30 april 2022. 

Image

Wat wel meenemen?
De McGyver kit: ducttape, ijzerdraad, tiewraps en WD40. En een pakje sigaretten doet ook wonderen als je hulp nodig hebt.

Tip: omdat je gereedschap altijd onderin de auto ligt; een multitool voor aan je broekriem. Handig als je een lampje moet vervangen, een broodje smeren, een schroefje vastdraaien of een blikje openmaken.

Natuurlijk motorolie en koel-vloeistof. En één of twee jerrycans voor als we echt de Sahara induiken. 2 reservebanden (op velg) zijn meer dan genoeg, op iedere hoek van de straat zit wel een bandenshop waar je terecht kunt. Datzelfde geld ook voor onderdelen. Natuurlijk is een V-snaar of Multiriem handig, evenals een waterpomp of een set remblokken. Maar als alles bij vertrek okee is gaan we er vanuit dat het goedkomt…

Als je tot Zuid-Spanje uit de klauwen van de ANWB kunt blijven is de kans 99% dat je de finish haalt. Die eerste 3000 km zijn een flinke aanslag op het uithoudingsvermogen van je auto. Doe lief want hij/zij gaat je nog naar de mooiste plaatsen brengen.

Twee linkerhanden?
Als jij totaal niet technisch bent aangelegd heb je vast een ander talent waar anderen baat bij kunnen hebben. Vergeet niet, je gaat dit niet alleen doen. Het Afrikaanse spreekwoord zegt: als je snel wilt gaan moet je alleen gaan, als je ver wilt dan ga je samen, dus geen redenen om niet mee te gaan! En oh ja, als jij alle kampvuurliedjes op je gitaar kunt spelen krijg je van ons 50% korting op het inschrijfgeld!

Nog vragen?
N
eem contact met ons op en we kijken hoe we je persoonlijk advies kunnen geven!